15. května 2014

Škola noci-označená

=1.díl z 10ti dílů
Autor: P.C. Castová a Kristin Castová
Nakladatelství: Knižní klub, 2009
Počet stran: 304
Děj:

   Šestnáctiletá Zoey Redbirdová navštěvuje střední školu jako každá jiná šesnáctiletá normální dívka. Právě se rozešla se svým přítelem Heathem. Jednoho dne ji však ve škole označil Stopař a na čele se jí objevil půlměsíc. Když Stopař někoho označí, tak se ten člověk začne měnit v upíra a pokud se nedostane do Školy noci, zemře. Zoey se vydala domů a bála se jak její matka zareaguje. Její matka to vzala špatně a začala hystericky volat jejímu příteli, kterého Zoey nemá ráda. Když se to matčin přítel dozvěděl chtěl svolat shromáždění věřících. 

   Tak Zoey utekla a jela za babičkou. Když ji nenašla v jejím domě řekla si, že šla asi sbírat bylinky a běžela jí hledat.Když vyběhla po strmém srázu, zamotala se jí hlava a upadla do bezvědomí. Začaly se dít divné věci. Duše Zoey vystoupila nad její tělo a půvabné zvuky jí zavedly do jeskyně, kde se setkala s bohyní Nyx. Později se probudila ve Škole noci, kam odvezla babička. Kněžka Neferet se rozhodla, že bude její mentorkou. Její spolubydlící na pokoji je Stevie Rae, se kterou se později hodně kamrádí. Postupně se seznamuje i s jinými lidmi. Třeba Damienem nebo dvojčaty Erin a Shaunee a Erikem, který se jí moc líbí. Chodí na zábavné předměty jako upíří sociologie, šerm nebo jezdectví. Těmto mláďatům se ale někdy stane, že jejich tělo odmítne proměnu a oni zemřou. Tak se to stalo již dvoum lidem, Elizabeth a Elliotovi.Také začíná poznávat i temné stránky školy jako skupina Dcery a synové temnoty, které vede Afrodita.Jsou to většinou sobecké a namyšlené dívky či chlapci, ale to jen díky Afrroditě.
   Hned v prvních dnech Zoey pozvou na jejich rituál a tam se Zoey poprvé nevědomě napije krve. Při rituálu zjistí, že by mohla ovládat všech pět živlů, vodu, zemi, oheň, vzduch a duchy. Po rituálu si Zoey potřebuje vyčistit hlavu a tak si sedne na zeď. Najednou  uvidí ducha Elizabeth a později i Elliota. Sedí tam ale dál a říká si, že se už nemůže stát nic horšího a najednou jí vylepší náladu kočka, která za ní přijde a Zoey ji pojmenuje Nala. Zoey se kouká do dálky ze zdi a vidí, že jí asi přijeli navštívit její ,,přátelé“, Kayla a Heath. Heath za ní vyleze a začne jí říkat, že jí pořád miluje. Chce ji políbit, ale Zoey ho omylem kousne a on se začne chovat jako zhypnotizovaný. Nakonec když oba odejdou Erik jí doprovodí k jejímu pokoji a Zoey se do něj zamiluje. Zoey jde později ještě na jeden rituál Dcer a Synů temnoty a rozhodne se, že musí Afroditu svrhnout. Rituál se koná venku v altánu. Afrodita vyvolá duchy, ale vše je zatím v pořádku. 
   Vymkne se rituál kontrole? Dopadne vše dobře? Budou se Eric a Zoey milovat? Zbaví se Zoey ještě někdy Heatha?


Obálka není špatná, ale už jsem viděla mnohem hezčí.Vlnky a ornamenty na levé straně se k ději hodí, ale dívka na obálce mi trochu kazí mojí představu o hlavní hrdince.

Knížka je hodně čtivá. Sice nemá nijak zvláštní děj ani dlouhé popisy krajiny nebo různých scén, ale kniha mě vtáhla do děje. Takže mi přišlo, jakoby to četlo samo.Už se ale těším další díly, které mám už doma, ale ještě jsem na ně nenašla čas.


5 komentářů:

  1. Wow. Hezká recenze :)
    Po této knížce už pokukuju delší dobu :)
    PS: nechceš se kouknout i na můj blog? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc :) Ráda se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Prečítala som zo série prvých sedem dielov, ale od piateho mi to už dosť prekážalo a postavy mi liezli na nervy. Radšej som nepokračovala, no dovtedy to bolo super :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím přečetla pouze první díl a ten se mi docela líbil tak uvidím :)

      Vymazat
  4. Tuhle sérii knížek znám, ale moc mě nezaujala.
    Po přečtení tvé recenze ale trochu přehodnocuju svůj názor ;-)

    Vůbec si takové řeči nepřipouštěj k tělu, naopak, snaž se je ignorovat, jedním uchem ať jdou tam a druhým ven. Spíš si něčím v takový chvíli udělej radost, zalez třeba k sobě do pokoje a pusť si oblíbený film, zajdi si zaběhat, přečti si knížku... :-)


    Klára
    NARA // czech fashion blog
    http://www.natalieklara.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat